fbpx

Disneyland Parijs versus Walt Disney World

Laten we één ding vooropzetten: een vakantie naar Disneyland Parijs of Walt Disney World is altijd een goed idee. Beide themaparken bieden dagen vol plezier voor alle leeftijden dankzij spannende attracties, verrukkelijk eten en een sfeer van vreugde dat iedereen terugbrengt naar de kindertijd. Maar als je dan toch wilt kiezen, zijn er misschien een paar verschillen waar je benieuwd naar bent.

Verschillen in de parken

Het Disneyland Park is het meest bekende en grootste park van Disneyland Parijs. Hier vormt het Disneyland Hotel de ingang van het park. In Amerika is Magic Kingdom het meest bekende park van Walt Disney World. Het treinstation van de Walt Disney World Railroad vormt de ingang van het park. In beide parken wandel onder de ingang door en komt uit op Town Square en Main Street U.S.A, een Amerikaans stadje uit het begin van de 20 ste eeuw. Wanneer je daar overheen wandelt vind je in Walt Disney World Cinderella Castle en in Disneyland Parijs het kasteel van Doornroosje aan het einde van Central Plaza, vanwaar je de zes landen in het park kunt bezoeken. Van Frontierland in de stijl van het wilde westen tot Adventureland voor de echte avonturiers en van Tomorrowland waar je door de tijd reist tot Fantasyland waar sprookjes tot leven komen.

Het Walt Disney Studios Park is het tweede park van Disneyland Parijs. Vergelijkbaar hiermee in Walt Disney World is Disney’s Hollywood Studio’s. Beide parken hebben een als thema een werkende filmstudio. In Hollywood Studios stap je in de wereld van Hollywood en neemt een kijkje voor en achter de schermen bij geweldige shows en spannende attracties. Hollywood Boulevard vormt de ingang van het park met aan de ene kant Sunset Boulevard en aan de andere kant Echo Lake. Alle gebieden van Disney’s Hollywood Studios hebben een eigen thema; van de filmsets in de Streets of America tot de idyllische straten van Hollywood Boulevard. De laatste jaren is Disney in beide parken begonnen met het creëren van landjes binnen het park, zoals Toy Story Playland en La Place de Rémy.

Waar Disneyland Parijs twee parken, zeven Disney hotels en Disney Village kent, komt de magie in Walt Disney World tot leven in maar liefst vier pretparken, twee waterparken, twee minigolf banen in Disney-stijl, een enorm uitgaansgedeelte met restaurants en winkels, achttien Disney Hotels en een camping. De andere parken van Walt Disney World die we in Disneyland Parijs niet tegenkomen zijn Epcot en Animal Kingdom. 
In Epcot vormt Spaceship Earth de ingang van het park en brengt je naar Future World. Dit gedeelte is gebaseerd op technologische innovatie. Verderop bereik je World Showcase Lagoon. Hier kunt je het meer rond lopen langs allerlei verschillende landen waar je de unieke bouwstijlen en cultuur van dat land kunt beleven. Epcot staat onder andere bekend om The Seas with Nemo & Friends en Test Track.  
Animal Kingdom combineert een dierentuin met attracties en shows. Het park is eigenlijk een groot natuurgebied. Via de Oasis kom je het park binnen en steek je de Discovery River over om de iconische Tree of Life te bereiken. Van hieruit maak je een reis door Afrika en Azië en leer je meer over het dieren en de inwoners. Ontmoet wilde dieren geniet van indrukwekkende shows en spannende attracties. Alle gebieden van Disney’s Animal Kingdom hebben een eigen thema; van Afrikaanse dorpjes in Afrika tot het hooggebergte van Azië. Animal Kingdom staat onder andere bekend om Dinosaur en Expedition Everest – Legend of the Forbidden Mountain. 

Alle Disneyparken hebben in de verschillende landen, paviljoenen en gebieden eigen attracties, winkels en restaurants rond aansluitende thema’s gebouwd. Daarnaast zijn er shows, parades, ontmoetingen met Disneyfiguren, spectaculair vuurwerk en watershows. Alle parken tellen verschillende attracties voor alle doelgroepen. Denk aan rustige attracties voor de kleine Disneyfanaat, mooie darkrides voor de hele familie en wilde attracties voor de echte thrillseeker. Walt Disney World heeft wel wat meer attracties dan Disneyland Parijs. In Frankrijk zijn er ongeveer 50 attracties, in Amerika zijn dat er ongeveer 160. Een aantal attracties in Disneyland Parijs en Walt Disney World zijn hetzelfde of lijken op elkaar zoals Pirates of the Caribbean, It’s a Small World, Big Thunder Mountain, Peter Pan’s Flight, Mickey’s Philharmagic, de theekopjes, en Buzz Lightyear’s Laser Blast. Maar er zijn ook veel nieuwe attracties in Walt Disney World die je als bezoeker van Disneyland Parijs nog niet kent zoals Splash Mountain, Soarin, Test Track, de People Mover, de twee avatar attracties en Expedition Everest. Deze alleen zijn al zeker de moeite waart eens een bezoekje te brengen aan Walt Disney World.

Verplaatsen tussen de parken

In Disneyland Parijs verplaats je je te voet tussen Disneyland, Walt Disney Studios en Disney Village. In totaal beslaat het gehele gebied 22 km2. Dat is een behoorlijk oppervlak. Toch valt de omvang in het niet als je het vergelijkt met Walt Disney World. Inclusief alle parken, twee minigolf banen in Disney-stijl, het enorm uitgaansgedeelte met restaurants en winkels Disney Springs, achttien Disney Hotels en een camping is dit vijf keer zo groot als Disneyland Parijs met een oppervlak van 103 km2. Stel je eens voor dat je dat te voet af moest leggen… 

Gelukkig hoeft dat niet, want Walt Disney World kent tal van mogelijkheden om snel tussen al deze parken te kunnen ‘hoppen’. Eigenlijk zijn deze manieren van verplaatsen al attracties op zich. Zo kun je door de lucht zweven in een groots gondelsysteem dat Disney’s Hollywood Studios aan Epcot verbindt. Daarnaast kent Walt Disney World een monorail systeem met drie lijnen: één die langs de omliggende resorts van Magic Kingdom en Magic Kingdom zelf rijdt, één met een directe verbinding tussen Ticket and Transportation Center en Magic Kingdom en tot slot één die je van Ticket and Transportation Center naar Epcot brengt. Een andere manier om van Ticket and Transportation Center naar Magic Kingdom te komen is met de ‘Ferryboat’.  
Naast deze minder bekende mogelijkheden kun je je door het gehele gebied van Disney verplaatsen met bussen. Tot slot ligt Epcot op vijftien minuten loopafstand van Hollywood Studio’s. Je loopt op deze route over de promenade van het resort Disney’s BoardWalk Villas: een boulevard die je terugbrengt naar een kuststad zoals Coney Island in de jaren 1920 met restaurantjes, souvenirwinkels, bars, spelletjes op de pier en straatartiesten. Het Disney Transport systeem is gratis voor iedereen beschikbaar. Ook als je niet in een Disneyresort slaapt. 

Natuurlijk zitten er naast de bovenstaande verschillen nog meer verschillen tussen de beide themaparken. Zoals dat je voor een bezoek aan Walt Disney World afhankelijk bent van het vliegtuig en Disneyland Parijs iets dichter bij huis ligt. Bijkomend voordeel van zo’n vlucht naar Orlando is dat je terechtkomt in een subtropisch klimaat. Florida wordt niet voor niets The Sunshine State genoemd, want zelfs in hartje winter is het goed vertoeven met heel veel dagen met temperaturen boven de 20 graden. Het gehele jaar door ideaal pretpark weer dus. 

Heeft Disneyland Parijs je hart gestolen? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk opnieuw verliefd worden op Walt Disney World (en misschien nog wel een beetje meer…).

Mickey’s Not So Scary Halloween Party

Welcome foolish mortals… bij Mickey’s Not So Scary Halloween Party. Een vakantie naar Walt Disney World in het najaar is niet compleet zonder een bezoek aan dit halloweenfeest. Geen enge spookhuizen hier, maar wel trick-or-treaten, spookachtig entertainment en een speciale

Lees verder »

In vogelvlucht over de parken

Ik heb ze al wel honderd keer zien vliegen, maar nog niet eerder was ik op het idee gekomen het zelf te gaan doen… Een vlucht in een helicopter.  Onderweg naar een pretpark komt de vraag vanaf de achterbank: ‘Zouden

Lees verder »