fbpx

Main Street USA, “Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow and fantasy”

We kennen Main Street USA van de Disneyparken. Zowel Disneyland in California, Magic Kingdom, Disneyland Parijs en HongKong Disneyland hebben een eigen Main Street, U.S.A. Tokyo Disney en Disneyland Shanghai hebben hun eigen varianten die niet de naam Main Street dragen. 

Bij binnenkomst loop je er snel doorheen om, langs het kasteel, naar je favoriete attracties te gaan. Of je staat er ’s avonds te wachten tot het vuurwerk begint.
Maar in dit stukje Disney park zit zoveel geschiedenis dat het de moeite waard is er even bij stil te staan.

Walt Disney zocht een manier om een overgang te creëren tussen de buitenwereld en de magische wereld in het park. Zo konden bezoekers rustig wennen aan het park met het kasteel op de horizon.

Tegenwoordig is Main Street, U.S.A. een perfect geïntegreerde pretpark winkelstraat. Ogenschijnlijk kleine geveltjes verhullen de massale souvenirwinkels. Op straat voel je de knusheid en binnen kun je alle Disney merchandise vinden die je hart begeert. Eet een heerlijke Sunday, haal een Starbucks in de Main Street Bakery of breng zelfs een bezoekje aan de kapper.

Bij opening van de allereerste Main Street, U.S.A. bestond de straat nog deels uit normale winkels. Zo kon je er onder andere een bloemenzaak, sigarenwinkel en zelfs lingeriewinkel vinden. Rookwaren verkopen in Disneyparken is echt verleden tijd maar vooral de lingeriewinkel heb ik nooit kunnen plaatsen in een pretpark sfeer. Het blijft natuurlijk een leuk feitje.

Wie even stil staat kan zich verwonderen aan de schitterende geveltjes. Het eerste wat op valt is het gedwongen perspectief. Hoewel de begane grond op normale hoogte gebouwd is, is de eerste verdieping slechts tweederdedeel van de hoogte van de begane grond. De verdieping daar boven is weer tweederdedeel van de eerste verdieping. Dit zorgt er voor dat Main Street, U.S.A. een langere straat lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Wat niet opvalt maar wel bijzonder is, zijn de Amerikaanse vlaggen. Of eigenlijk moet ik zeggen de vlaggen. Ze zijn namelijk niet Amerikaans. Volgens Amerikaanse wetgeving moeten vlaggen binnengehaald worden na donker. Dit zou wel heel veel personeelsuren kosten op jaarbasis (er zijn nogal wat vlaggen) en daarom heeft Disney een slimmigheidje bedacht. Geen van de vlaggen heeft namelijk het juiste aantal sterren van de echte Amerikaanse vlag.

Er is echter één uitzondering. Midden op Town Square, het plein aan het begin van Main Street, U.S.A, staat een grote, trotse vlaggenmast. Iedere ochtend en avond is er een ritueel waarbij de vlag gehesen dan wel neergelaten wordt. Deze beroemde ‘Raising the flag ceremony’ is een moment waarop Disney, geheel in Amerikaanse traditie, eer betuigd aan Amerikaanse soldaten en veteranen. Het is gebruikelijk dat een veteraan die een dagje het pretpark bezoekt, gevraagd wordt om hierbij te assisteren. Na het salueren van de vlag staat al het Disney personeel in een rij om de veteraan van de dag de hand te schudden en te bedanken voor zijn of haar ‘service’.


Wij Nederlanders kennen deze dankbaarheid naar onze militairen niet en het is als Nederlander de eerste keer wat gek om te zien, maar een oer Amerikaanse stukje cultuur dat je mee krijgt en dus heel bijzonder om eens mee te maken.


Als basis voor Main Street, U.S.A. nam Walt herinneringen uit zijn jeugd. Als klein kind woonde Walt in Marceline, een klein plaatsje in Missouri. De winkelstraat van Marceline, Kansas Avenue, heeft iets weg van wat Main Street, U.S.A. zou worden. Al is een echte vergelijking bijna onmogelijk.

Als je er over nadenkt is Main Street, U.S.A. nu een geoliede commerciële machine. Je verlaat het park langs de giftshops en je ziet Amerikanen met tassen vol souvenirs het park verlaten. Toch heeft Main Street, U.S.A. iets heel unieks wat geen ander pretpark ter wereld heeft. Althans Main Street, U.S.A. in California.

Het is namelijk de enige hoofdstraat in een pretpark waar iemand gewoond heeft. En niet zomaar iemand maar Walt Disney zelf. Boven de brandweerkazerne liet Walt een klein appartement voor hemzelf en zijn familie bouwen. Altijd als Walt ‘thuis’ was, brandde een kleine lamp in zijn raamkozijn. Sinds zijn overlijden is het traditie dat de lamp altijd blijft branden ter ere van Walt. Het appartement is er nog steeds en wie genoeg geld heeft, kan het appartement bezoeken tijdens één van de vele speciale tours die je kan boeken in de Disneyparken.

Main Street, U.S.A. is bijzonder en heeft een mooie geschiedenis. Een beter begin en einde van je dag pretpark is bijna niet voor te stellen. Zoals ze in Disney zeggen: “Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow and fantasy”.

Marc’s TravelOrlando tip: Wil je het vuurwerk bekijken? Je hoeft geen uren van te voren klaar te gaan staan. Loop door de winkels tot halverwege de straat en duik daar onder het witte koord door. Je kan vaak een goed plekje vinden zonder de lange wachttijden.

Mickey’s Not So Scary Halloween Party

Welcome foolish mortals… bij Mickey’s Not So Scary Halloween Party. Een vakantie naar Walt Disney World in het najaar is niet compleet zonder een bezoek aan dit halloweenfeest. Geen enge spookhuizen hier, maar wel trick-or-treaten, spookachtig entertainment en een speciale

Lees verder »

In vogelvlucht over de parken

Ik heb ze al wel honderd keer zien vliegen, maar nog niet eerder was ik op het idee gekomen het zelf te gaan doen… Een vlucht in een helicopter.  Onderweg naar een pretpark komt de vraag vanaf de achterbank: ‘Zouden

Lees verder »